Verslag Ghanareis 1

Verslag van jongerenreis vanuit Ghana (1)

Van 23 juli tot en met 10 augustus zijn jongeren vanuit het Bisdom Roermond op uitnodiging van Kardinaal Turkson op bezoek in de Central region in Ghana. Indrukwekkend, deze ervaringen hier geven ons zeker genoeg stof om over te vertellen op de scholen, bedrijven die we gaan bezoeken,'' zegt Maartje Vooijs in een eerste verslag vanuit Ghana.

De eerste week hebben wij doorgebracht bij gastgezinnen. Zelf ben ik in Komenda geweest, een klein vissersdorp aan de kust van Ghana. We werden warm welkom geheten op de Ghanese manier: Akwaaba! Ons gastgezin bestond uit een oudere dame die samenwoonde met haar twee nichtjes. Ook de priesters van het dorp heetten ons welkom en we werden geÔntroduceerd bij een lokaal schooltje/ naai atelier van de paters. Daar hebben we veel tijd doorgebracht samen met de meiden daar in die klas. In het begin was het wel even wennen want de meeste spraken alleen Fanti, de lokale taal. Maar al snel kregen we door dat zang en dans Ghanese specialiteiten zijn, daarom hebben we veel Ghanese liedjes geleerd die we ook op zondag in de mis hebben laten horen. Komenda is een dorp/ stad met veel geschiedenis, er is een Brits gedeelte en een Nederlands Komenda waar de restanten van het Nederlandse fort nog te zien zijn. Het was indrukwekkend om te zien hoe moeilijk het is voor velen om rond te komen, om dromen na te streven om naar school te gaan. Maar ook om mee te maken dat hier ook echt gevierd kan worden, hoe we welkom werden geheten was hartverwarmend.

Nu zijn we weer als groep bij elkaar in Cape Coast er een flink programma voor ons opgesteld. Daarom zal ik een paar dingen uit te lichten. We hebben verschillende forten bezocht die vroeger gebruikt zijn voor de slavenhandel. De manier waarop mensen zijn behandeld is werkelijk onbeschrijfelijk, het heeft op de groep diepe indruk gemaakt. Gister hebben we kennis gemaakt met de gezondheidszorg in Ghana. Onder andere zijn we naar een ziekenhuis geweest voor geestelijke gezondheidszorg, na een informatieve introductie bleven ons vooral de omstandigheden waarin de patiŽnten verkeren en beperkte middelen waarmee de verpleging moest werken ons bij.

Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. Daarvoor zijn we naar het Kakum National park gegaan. Wankelend over wiebelige touwbruggen konden we onze ogen uitkijken over een stukje schitterende natuur in Ghana! Vandaag hebben we tijd om de stad in te gaan en souvenirs te kopen voor thuis. Vanaf zaterdag zullen we weer in verschillende gastgezinnen verblijven om nog meer over de Ghanese maatschappij te leren.

Namens alle jongeren die mee zijn met de reis van het Bisdom Roermond: 'kostbaarder dan goud' , met warme groeten vanuit Ghana,

Maartje Vooijs

Lees verder verslag 2 >>