Sponsoring, helpt dat echt?

Heel vaak wordt de vraag gesteld: Een sponsoring of adoptieprogramma? Helpt dat nou echt? Vanaf 1981 ondersteunt het Missieburo Roermond projecten, die tot doel hebben weeskinderen of kinderen uit zeer arme gezinnen verder te helpen en wel in de ruimste zin van het woord. Zo zijn wij in contact gekomen met Zr. Redempta Bogers, die reeds vele jaren als missionaris in Brazilië werkt. In haar werk hebben kinderen altijd een zeer belangrijke plaats ingenomen.

Op 9 maart 2008, heeft Zr. Redempta het Missieburo een brief gestuurd, die een antwoord geeft op deze vraag. Zij schrijft het volgende:

Kopie van de aanmelding van José da Silva"Hallo Mijnheer Soeterik, Nu kan ik het toch niet laten om u even te schrijven. Van de week was ik een map met papieren kwijt. Na alle heiligen te hebben aangeroepen, vond ik de map die ik zocht. Toen moest ik natuurlijk weer alles opruimen." De zuster schreef verder: "Maar met al dat rommelen, kwam ik post van het Missieburo tegen. Ja u gelooft het niet, van 24 jaar geleden. Ik vroeg toen hulp voor een arm kind, dat graag wilde studeren. Het was José da Silva, een kind uit een gezin van 15 kinderen, die werkelijk niets te eten hadden. De moeder wilde graag dat José naar school ging, maar er was geen geld. Ik maakte een foto van José en stuurde een kopie op naar het Missieburo. José werd in het adoptieprogramma opgenomen en kreeg toen hulp van een familie, die toen met het adoptieprogramma meedeed.. Ik vond ook een brief van u met de beste wensen van Mijnheer Van der Valk. En dat van 24 jaar geleden. Toch wel grappig!

Ik vond dit zo leuk, want die jongen was heel lang bij ons op school geweest, totdat hij voor onderwijzer slaagde. Laat deze jongen nu de directeur zijn van de Staatsschool hier in Pâo de Açúcar! Van de week was ik nog op die school en ik nam de oude papieren mee, ook een kopie met zijn foto die ik toen naar het Missieburo stuurde. José moest lachen. Hij stond er van te kijken dat hij op de kopie zo'n lelijk manneke was.... "Hier lijk ik op mijn neefje" zei hij toen.

Het is toch geweldig dat hij zo'n mooie toekomst heeft opgebouwd, allemaal dankzij de steun die hij als arm kind mocht krijgen. Ze hebben alleen een steuntje in de rug nodig en hulp bij hun studie. Mijnheer Soeterik, ik kon het echt niet laten om u dit even te schrijven. Veel groeten van José. Hij vond het erg leuk!"

Is sponsoring zinloos? Ik denk dat deze brief een duidelijk antwoord geeft op deze vraag. Zoals Zuster Redempta heeft geschreven, is er vaak slechts een klein steuntje in de rug en wat financiële hulp nodig om een kind een mooie toekomst te geven. Zo'n kans mogen wij toch nooit voorbij laten gaan?! Wilt u meer lezen over Zuster Redempta Bogers >> klik hier.

José nu, achter zijn bureau.